Med LB og LBE bjælken vil et elementhus rent visuelt fremstå æstetisk elegant med en flot slank konstruktion. Den lave højde vil på dækundersiden give ekstra gode føringsveje for el- og andre installationer. LB og LBE bjælken skal ikke brandbeskyttes, og det sparer både tid, penge og plads.
Når aktører i byggebranchen er ved at designe et nyt byggeri, er det vigtigt, at de sammenligner konstruktionsmuligheder nøje op mod hinanden, så de sikrer, at der træffes de mest bæredygtige og effektive valg for fremtidens byggeri. Et eksempel kunne være om de skal vælge en betonbjælke eller en kompositbjælke til deres byggeri.
For når vi taler om at reducere CO2 aftrykket fra byggeriet, er den slanke LB/LBE-bjælken faktisk et stort skridt i den rigtige retning. Bjælken udleder nemlig op til 75% mindre CO2 end en traditionel kompositbjælke.
Derudover har den to andre fordele:
- Et slankt og æstetisk design, der løfter moderne arkitektur.
- Funktionelle løsninger med standardiserede konsoller, der gør integrationen i ethvert byggeri let og effektiv.
LB - bjælken har konsoller på begge sider og en fast lav konsolhøjde på 80 mm. Konsollerne har en fast vederlagsdybde på 120 mm.
LBE - bjælken har konsol på den ene side og en fast lav konsolhøjde på 80 mm. Konsollen har en fast vederlagsdybde på 120 mm.
Bjælken kombinerer således æstetik, funktionalitet og miljøhensyn – og sætter nye standarder for fremtidens byggeri.
Vil du skabe mere bæredygtige byggerier? Så er dette et skridt i den rigtige retning.
Nedenfor ses de forudsætninger, der gør sig gældende for LCA beregningen, kontakt baeredygtighed@spaencom.dk, hvis du har yderligere spørgsmål.
LCA for en kompositbjælke
Beregningen inkluderer følgende tre bidrag til CO2-udledningen:
1. Kompositbjælkens stålandel er baseret på EPD data, der udgør ca. 84 % af den totale CO2-udledning fra kompositbjælken.
2. Betonudstøbning af kompositbjælketværsnit, som udgør ca. 11 % af den totale CO2-udledning fra kompositbjælken.
3. Betonudstøbning af dybe propper, som udgør ca. 5 % af den totale CO2-udledning fra kompositbjælken.
Ved at se på forskellige parametre, såsom forskelle i de to betonstyrker samt kompositbjælke EPD’er fra forskellige fabrikanter, hvor nogle er med genbrugstål og andre ikke er det, varierer CO2-aftrykket for kompositbjælken fra 217 til 476 kg CO2e. pr. m.
LCA for Spæncoms LB 84/22 bjælke
Beregningen tager udgangspunkt i en vægt på 473 kg/m, som fremgår af vores tværsnitstegning, samt GWP-værdier fra vores bjælke EPD (NEPD-8224-7651), der er tilgængelig på både EPD Norges hjemmeside og Spæncoms egen. Denne EPD har en samlet GWP på 207 kg CO2e pr. ton bjælke. På grund af det højere armeringsindhold i LB varianten er udledningen lidt højere, nemlig 226 kg CO2e pr. ton. Dette giver en samlet GWP på 107 kg CO2e pr. meter LB bjælke, hvilket betyder, at LB 84/22 bjælken udleder fra 50 til 75% mindre CO2 end traditionelle kompositbjælke-løsninger.
Til højre har du mulighed for at åbne projekteringskataloget for LB og LBE bjælker - som pdf.
Her finder du bl.a. information om elementgeometri, andre geometriske udformninger, indstøbningsdele, overflader, normgrundlag, beregningseksempler og deformation.
Til højre har du mulighed for at downloade tværsnittene for LB og/eller LBE bjælker - både som dwg og som pdf.
Til højre har du mulighed for at downloade bæreevnekurver for LB og/eller LBE bjælker - som pdf.
Til højre har du mulighed for at downloade de samlingsdetaljer, hvor der indgår LB og/eller LBE bjælker - både som dwg og som pdf.
Samlingerne angiver generelle principper, og Spæncom påtager sig ingen ansvar for den projektspecifikke anvendelse af samlingen.
På vores BIM side har du mulighed for at downloade BIM modeller af LB og LBE bjælker - som rfa filer.
Afkald af betonelementer sker via vores kørselsafdeling. Elementer afkaldes i rækkefølge 3 uger før ønsket levering. Dette afkald bekræftes endeligt 5 hverdage før inden kl. 10. For yderligere information henvises til "Spæncoms salgs- og leveringsbetingelser".
Afkald af elementer