Bæredygtighed i Spæncom – mod en grønnere fremtid!

Kombinationen af funktionelle, økonomiske og æstetiske egenskaber har gjort beton til verdens og Danmarks mest benyttede byggemateriale. Selvom der udledes CO2 i forbindelse med produktion af beton, så er der en lang række bæredygtige fordele ved beton, som opvejer energiforbruget ved produktionen.

Naturlige materialer, lang levetid, lavt energiforbrug, begrænset vedligeholdelse og en CO2-neutraliserende effekt er med til at gøre beton bæredygtig på den lange bane.

Fokus på miljøvenlig produktion:
For det første bliver Spæncoms betonelementer produceret af naturlige materialer som sten, sand, vand og kalk. Dertil bliver biprodukter og affald fra andre industrier, som flyveaske og mikrosilica anvendt. Da betonproduktion heller ikke er afhængig af oliebaserede produkter (der benyttes vegetabilske formolier), sikres en minimal miljøpåvirkning, og kemikalier, gasser og andre stoffer bliver ikke lækket fra elementerne. Med et konstant fokus på miljø og udvikling af nye miljøvenlige produktionsmetoder, arbejder Spæncom dermed aktivt for en grønnere og mere bæredygtig fremtid, bl.a. ved at genbruge vand og betonrester samt fokusere på receptoptimering. Netop optimering af projektet, og dermed materialerne, arbejder Spæncom meget med. Vi prioriterer tætte samarbejder med vores kunder, fordi et gensidigt, solidt kendskab øger projekternes kvalitet på alle parametre og sikre optimale løsninger til gavn for miljøet. Derfor ønsker vi samarbejder, hvor vi er med i hele processen - fra idèen bliver fostret, og til projektet står færdigt.

Forbedre klima – inde såvel som ude:
Betonelementer fra Spæncom kan være med til at skabe et bedre indeklima, da de er nemme at rengøre og dermed holde fri for støv og skidt. Udendørs har betonelementer en evne til at absorbere sundhedsskadelige partikler, såsom CO2, fra trafikken, og kan således bidrage til at skabe en renere luft i byerne.

Råd-, svamp- og mugfri:
I forhold til andre organiske materialer nedbrydes betonelementer ikke af hverken råd, svamp eller mug. Endvidere bevirker betonelementernes tæt- og hårdhed, at hverken uønsket vand, lugt eller, for den sags skyld, skadedyr kan trænge ind.

Lang levetid
Med betonelementer fra Spæncom er der garanti for holdbarhed, og levetiden på byggerier af betonelementer er utrolig lang. Dette giver sig bl.a. også til udtryk i lavere udgifter til vedligeholdelse og forsikring, og byggerier med Spæncoms betonelementer er derfor med sikkerhed en god investering.

Energireducerende
Spæncoms betonelementer kan være både kulde- og varmeisolerende, og dermed energireducerende. Det skyldes, at de er effektive til lagring af varme, når solen står på, og når den går ned, frigives varmen. Dermed bidrager betonen til en stabil temperatur i huset. Flere studier viser, at der er et markant besparelsespotentiale på 15—17 % af energiforbruget i tunge bygninger af f.eks. beton.

Så der er mange gode grunde til at benytte betonelementer i det næste byggeprojekt. Det er mere miljøvenligt end de fleste tror.

Certificeret byggeri
I Danmark har bæredygtighedscertificeringen DGNB, som udbydes af Green Building Council Denmark, vundet indpas som den foretrukne certificeringsmodel. Det højeste certificeringsniveau – platin – er givet til en række betonbyggerier, og i det hele taget viser listen over DGNB-certificerede bygninger, at beton er det foretrukne materiale til bæredygtigt byggeri. I Spæncom hjælper vi vores kunder med at gøre projekterne så grønne som muligt, så de kan opnå den certificering, som bygherren ønsker.

Livscyklusanalyser
Ved vurdering af et byggemateriales bæredygtighed er det vigtigt at se på hele livscyklussen.

Her har en omfattende svensk LCA-analyse, der er udarbejdet af Sveriges Teknisk Forsknings Institutt, konkluderet, at miljøpåvirkningen var den samme, hvad enten der blev brugt beton eller træ til et større boligkompleks. Det skyldes bl.a. betonelementernes lange levetid, begrænset vedligeholdelse og lave energiforbrug.

Bæredygtig Beton Initiativ
Sammen med mere end 50 andre vigtige aktører i den danske beton- og byggebranche (fordelt på bygherrer, vidensinstitutioner/organisationer, entreprenører, arkitekter, rådgivere og producenter) er Spæncom med i Bæredygtig Beton Initiativ. Formålet er at halvere CO2-udledningen fra betonbyggeri i 2030 i forhold til 2019. En ambitiøs vision, men vi er klar på at løfte vores del.

Læs mere om Bæredygtig Beton Initiativet

E-mail nyhedsbrev

Tilmeld dig vores e-mail nyhedsbrev

Udfyld felterne til højre med navn og e-mail. Så vil du løbende modtage nyheder fra Spæncom direkte i din mailboks. Nyhederne udkommer ad hoc, men max en gang om måneden. Du kan altid framelde nyhedsbrevet igen.