31.01.2022
”Det handler ofte om betonelementer, selve grundstrukturerne og den geometriske udformning, når Spæncom byder ind med deres viden sammen med entreprenørerne, som skal for søge at finde de optimale løsninger til det konkrete projekt”, fortæller Peter Bjørn Jensen, seniorprojektleder hos Spæncom. De rådgivende ingeniører har ideer om designets udførelse, og her kan Spæncom virkelig bidrage med relevant viden:
”Ofte ligger de vigtig ting i detaljerne, så hvis det ikke er tænkt virkelig godt igennem, så når man ikke altid frem til de bedste løsninger. Det er også en af grundene til, at vi gerne vil involveres tidligt i projekteringen, så vi kan bidrag med vores viden til løsningerne sammen med entreprenørerne. Det er en fordel for alle, for vi kan finde løsninger, som vi har lettere ved at producere, og det betyder hurtigere levering og ofte også færre omkostninger, hvilket er en fordel for alle parter,” forklarer han.
Peter Bjørn Jensen nævner blandt andet det nye hovedsæde for Danske Bank i den kommende Postby i København som et eksempel på, hvor samarbejdet med eksempelvis stålproducenten Give Steel og entreprenøren Aarsleff om, hvordan beton- og stålelementer samles mest hensigtsmæssigt på byggepladsen, har betydet en større effektivitet og bedre løsninger.
”Det er et godt eksempel på et projekt, hvor vi er tidligt involveret og med hele vejen. Rådgiveren COWI har det samlede overblik over, hvordan det hele kan lade sig gøre, og så byder vi ind med vores viden om relevante dele. Det er et projekt, hvor der virkelig er mange entreprisegrænser på kryds og tværs, og hvor vi har haft rigtig mange af vores medarbejdere fra næsten alle afdelinger involveret. Det har også været en stor fordel med 3D-tegninger, som har visualiseret løsningerne, så alle har kunne følge med og byde ind,” siger han.
På Lighthouse-byggeriet i Aarhus har Spæncom også arbejdet sammen med Aarsleff om elementer til det sammenhængende byggeri, bestående af en P-kælder, to mindre tårne (10 etager) og selve Lighthouse på 142 meter. Tolerancerne har skulle være knivskarpe, og Spæncoms viden og erfaring er kommet i anvendelse.
”Hver bygning har haft sit eget løb, hvor vi har skulle fokusere og sikre meget præcis planlægning”, forklarer Arnel Nuspahic, seniorprojektleder hos Spæncom. Han fortæller, at det særligt gælder koordineringen i forhold til støbning og leveringstider.
”Efter opstarten kom der en periode, hvor elementerne skulle tørre, og fire-fem uger senere kunne vi gå videre. Det krævede, at vi kunne overholde leveringstiderne præcist, så byggeriet kunne holde sit flow opad. Det var meget specielt med væggene i tårnet, som skulle kontrolleres for hver etage. Det lykkedes gennem vores samarbejde med Aarsleff og rådgiverne”, fortæller han.