Bæredygtige betonelementløsninger er omdrejningspunktet i Spæncom A/S, der i mere end 70 år har sat standarden for dansk elementbyggeri gennem et højt kvalitetsniveau og evnen til at udvikle nyskabende løsninger.

Spæncom blev stiftet i 1947 og er forgangsmænd inden for forspændt betonelementer i Danmark. Den store ekspertise, som er blevet oparbejdet gennem årene, gør virksomheden i stand til at omsætte idéer til konkret betonviden, der sikrer et optimalt forløb og merværdi for kunderne.

”Vi vil gerne være med fra projektets start. Jo hurtigere vi kan bringe vores kompetencer i spil i en udviklings- og designproces med kunden, desto bedre er mulighederne for projektoptimeringer. Desuden tilbyder vi en totalpakke, der omfatter både design, produktion, levering og montage, så vi kan varetage et elementprojekt fra første fase til færdigt byggeri,” udtaler Magnus Ström, adm. direktør hos Spæncom A/S.

Ansvarlighed som kerneværdi

Tre kerneværdier er pejlemærker for Spæncoms arbejde både internt og eksternt. Den første handler om at være løsningsorienteret med fokus på at skabe den helt rigtige løsning, der medtænker alle projektets facetter. Den anden kerneværdi er fælleskab, hvor der lægges vægt på at skabe synergi gennem respektfulde og tætte partnerskaber, mens den sidste er ansvarlighed, som blandt andet kommer til udtryk i måden, hvorpå Spæncom understøtter FN`s verdensmål for bæredygtig udvikling.

”Med afsæt i fire udvalgte verdensmål har vi lagt en overordnet bæredygtighedsstrategi om at fokusere på nye løsninger, genbrug og et reduceret forbrug i produktionen. Det handler om at implementere tiltag, der først og fremmest gavner miljøet, men også hjælper vores kunder med at gøre byggeprojekterne så grønne som muligt, så de kan opnå den certificering, som bygherren ønsker. Dette gøres bl.a. ved hjælp af EPD'ere, hvor vi forventer at have vores egne produkt- og projektspecifikke EPD’ere klar i løbet af 2021.

Ansvarligheden omfatter naturligvis også arbejdspladsen Spæncom, hvor arbejdsmiljøet og sikkerheden har allerhøjeste prioritet,” forklarer Magnus Ström.

Frontløber i den grønne omstilling

Et konkret indsatsområde i bæredygtighedsstrategien er optimering af beton. Spæncom er blandt de første producenter, der kan tilbyde betonelementer med FutureCEM – en cement med op til 30 procent lavere CO2-aftryk.

”Vi er stolte over at kunne være med til at gå forrest i forhold til at implementere den nye CO2-reducerende cementtype til gavn for hele byggebranchen og klimaet. Heldigvis oplever vi allerede nu en efterspørgsel på grønne betonløsninger, som kun ser ud til at stige fremover,” fortæller Magnus Ström og fortsætter:

”Det er vigtigt at imødekomme behovet og understøtte udviklingen på flere niveauer. Vi har eksempelvis været med til at udvikle et koncept, hvor betonelementerne kan genbruges uden at ændre dem, ligesom vi også arbejder meget med genanvendelse af proces- og regnvand på vores fabrikker,” slutter han.