Miljøvaredeklarationer også kaldet EPD’er (Environmental Product Declaration) beskriver specifikke videnskabelige, verificerbare miljøinformationer for et produkt og dets anvendelse. Spæncoms EPD’er er alle udarbejdet i overensstemmelse med EPD-standarden EN 15804+A1 Sustainability of Construction Works – Environmental Product Declarations. Alle Spæncoms EPD’er er 3. parts verificerede af EPD Danmark og kan findes i både PDF og digital form til LCA (Life-Cycle Assesment) Byg. Spæncom arbejder efter kvalitets- og ledelsessystemet DS/EN ISO 9001:2015. Systemet understøtter vores forretningsmodel og bygger på projektstyring, egenkontrol, stikprøvekontrol, proceskonfirmation og audit. Dette er medvirkende til at øge validiteten af de data, som bruges til udviklingen af EPD’er.

Kig efter vores CO2 reducerede betonelementer
I Spæncom har vi udviklet en produktserie med CO2 reducerede betonelementer kaldet Green Spine Line (GSL). Disse CO2 reducerede betonelementer udleder som minimum 15% mindre CO2 end branchestandarden. Hvis ikke du kan finde en EPD for lige netop den elementvariant, du søger, kan vi udarbejde den til dig. Du skal blot kontakte Spæncoms bæredygtighedschef.

Projektspecifikke EPD’er
Spæncom udarbejder også projektspecifikke EPD’er, hvor EPD’en baseres på den aktuelle betonrecept, transport, armeringsmængde og variant, til lige netop dit projekt.
I starten af projektet kan vi lave en LCA-beregning som overslag, så du har nogle foreløbige værdier at regne med til bygningens indledende LCA-beregning. Derved kan du med en projektspecifik EPD opnå de samme CO2 besparelser i LCA-beregningen til dit byggeri, som vi har opnået i vores produktion. Slutteligt, når vi leverer elementet, tilpasses de sidste små ændringer, der gør sig gældende for dit byggeri og her får du så den endelige projekt-EPD.

Digitale EPD’er
Efter nye lovkrav i Bygningsreglementet, kræves der LCA beregning af alt nybyggeri over 1000 m2. Det bliver derfor en stor fordel at arbejde med digitale EPD’er, så du slipper for de mange manuelle indtastninger, som også indebærer en fejlrisiko. Alle vores produktspecifikke EPD’er kan tilgås digitalt som LCA Byg fil. Disse kan findes nedenfor, men også via EPD Danmarks hjemmeside.
Vi kan også selv udforme digitale EPD’er til LCAByg for vores projektspecifikke EPD’er, men disse vil ikke være kontrolleret af EPD Danmark. De tilbydes som en hjælp for at reducere tiden, som du ellers skulle bruge på manuel indtastning.

ECO Platform - ECO Portal
ECO Portal er en af de største europæiske databaser. Her kan du downloade vores EPD'er i PDF, CSV og XML (ILCD (International Life Cycle Data)+EPD). Derudover kan de også tilgås via ECO-Platforms egen API. Det er det system, som meget LCA software benytter. ILCD+EPD formatet, der kan tilgås her, er et maskinlæsbart format for EPD'er baseret på ILCD formatet, der er udviklet af Europakommissionen og derfor er anerkendt internationalt.
Læs mere her: ECO-Platform

Hvad står der i EPD’en, og hvordan skal den bruges
Alle vores nuværende EPD’er er udarbejdet for én produktgruppe og én tykkelse. Det kunne f.eks. være en EPD for en væg på 180mm. Så i vores EPD vil du kunne finde den samlede kg CO2 ækv. for denne væg baseret på et års produktion. Derudover er alle delmaterialer, såsom armering og isolering, baseret på årsgennemsnitlige mængder. Alle nuværende EPD’er regnes med en deklareret enhed pr. m2. Dvs. at alle miljøpåvirkninger opgivet i EPD’en, såsom GWP-kg CO2 ækv., udtrykkes pr. m2.
Alt afhængigt af formålet med den LCA beregning, man foretager sig, kan man inkludere forskellige miljøpåvirkninger med forskellige Livscyklusfaser. Ifølge det danske BR18 skal der for betonelementer regnes med A1-A3, C3 + C4, og dertil skal D-fasen opgøres, men ikke medregnes.
Kontakt Spæncoms bæredygtighedschef for mere information omkring EPD’er og LCA.